Analiza zagrożeń pożarowych i wybuchowych oraz stosowane zabezpieczenia w zakładzie unieszkodliwiania odpadów dla Miasta Kielce i powiatu Kieleckiego w Promniku koło Kielc (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Celem pracy było określenie zagrożeń pożarowych i wybuchowych możliwych do wystąpienia w normalnym trybie funkcjonowania, przy jednoczesnym wskazaniu obowiązujących przepisów prawa. Ponadto przeprowadzono analizę i ocenę zastosowanych zabezpieczeń adekwatnych do poziomu zagrożenia. Zakład Unieszkodliwiania Odpadów zlokalizowany w Promniku koło Kielc to bardzo nowoczesny, wielofunkcyjny zespół obiektów stanowiący własność Przedsiębiorstwa Gospodarki Odpadami w Kielcach Sp. z o.o. Przeznaczeniem jego działalności jest unieszkodliwianie i recykling odpadów na możliwie jak najwyższym poziomie. Sprawność odzysku surowców wtórnych dochodzi do 75% dzięki zastosowaniu najnowocześniejszych i najefektywniejszych technologii przemysłowej. Analiza wykazała doskonałe przygotowanie zakładu do jego bezpiecznego użytkowania. Świadomość zastosowanych środków pod kątem bezpieczeństwa ppoż. poparta jest bardzo dobrymi wynikami kontroli prowadzonych przez powołane do tego jednostki. Zastosowane zabezpieczenia w wielu przypadkach są znacznie większe niż oczekują tego przepisy. Zaangażowanie osób zarządzających obiektem w szeroko pojęte bezpieczeństwo skutkuje bardzo dobrze zorganizowanymi i przeprowadzonymi ćwiczeniami taktyczno bojowymi, z których korzyści czerpali wszyscy biorący w nich udział uczestnicy. Bardzo dobrze funkcjonujący system zaopatrzenia wodnego w połączeniu z ponad normatywnymi wartościami branymi pod uwagę podczas projektowania, SSP, oddzieleń przeciwpożarowych, klas wytrzymałości ogniowej, nośności, szczelności, izolacyjności ogniowej potwierdziło, że Zakład Unieszkodliwiania Odpadów spełnia wymagania obecnych przepisów przeciwpożarowych i jest bezpieczny w trakcie jego funkcjonowania. [Streszczenie Autora]
Piotr Romaniec ; promotor dr inż. Marek Woliński.
Keywords: Zagrożenia pożarowe; Zagrożenie wybuchowe; Recykling; Gospodarka odpadami; Kielce (woj. świętokrzyskie); Województwo świętokrzyskie