Analiza bezpieczeństwa pożarowego w wybranym obiekcie (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Bezpieczeństwo pożarowe budynków jest jednym z najważniejszych elementów mających za zadanie zapewnienie ochrony ludzi i mienia w przypadku sytuacji zagrożenia spowodowanego zjawiskiem pożaru. Bezpieczeństwo pożarowe jest osiągane poprzez zastosowanie działań prewencyjnych, mających na celu kontrolowanie i wskazywanie potencjalnie występujących zagrożeń w celu ich szybkiego wyeliminowania. Mało tego ochrona przeciwpożarowa obiektów stanowi wymóg jaki budynki musza spełnić zgodnie z obowiązującym prawem budowlanym. Zapobieganie powstawaniu pożaru traktowane jest jako najważniejszy cel ochrony przeciwpożarowej jak również zapewnienie sprawnej i bezpiecznej ewakuacji z budynku. Powyższa praca dyplomowa przedstawia analizę zabezpieczenia przeciwpożarowego zakładu stolarni F.P.H.U. DREWMAX S.C. zlokalizowanej w Zegartowicach, gm. Raciechowice. Przeprowadzona analiza została sporządzona na podstawie funkcjonującego zakładu, otrzymanych danych, wizji lokalnej oraz obowiązujących przepisów. Podczas opracowania dokumentu, poddano szczegółowym obliczeniom gęstości obciążenia ogniowego budynków, jak również przeprowadzono ocenę zagrożenia wybuchem. Przeprowadzona analiza wykazała szereg niespełnionych wymagań z zakresu ochrony przeciwpożarowej, które zostały przedstawione wraz z wytycznymi do ich spełnienia. Uchybienia jakie stwierdzono dotyczyły braku podziału obiektu na strefy pożarowe, braku wydzielenia pomieszczeń, brak wyposażenia budynku w gaśnice, niepełne awaryjne oświetlenie ewakuacyjne czy brak dojazdu do zbiornika przeciwpożarowego. Na podstawie analizy dokonano kategoryzacji ryzyka występującego w obiekcie wraz z oszacowaniem jak spadnie w przypadku realizacji wszystkich uchybień. Obecny stan zabezpieczenia przeciwpożarowego zakładu stolarni, wynikał z ciągłej rozbudowy i braku zwracanie szczególnej uwagi na kwestie związane z ochroną przeciwpożarową, niemniej jednak systematyczne usuwanie uchybień pozwoli na pełne zabezpieczenie przeciwpożarowe obiektu i bezpieczną prace osób w nim zatrudnionych. [Streszczenie Autora]
Damian Rachtan ; promotor st. bryg. w st. spocz. dr inż. Sylwester Kieliszek.
Keywords: Bezpieczeństwo pożarowe budynków