Analiza zagrożeń pożarowych oraz zabezpieczenie przeciwpożarowe powiatu łukowskiego (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Celem pracy jest określenie występujących na obszarze powiatu łukowskiego zagrożeń pożarowych oraz ustalenie ich znaczenia w kreowaniu zabezpieczeń przeciwpożarowych danej jednostki. Podjęto również próbę oceny przygotowania oraz działań podejmowanych przez organy odpowiedzialne za ochronę przeciwpożarową, a co za tym idzie jednostki PSP oraz jednostki wspomagające, w kontekście rozpoznanych ryzyk. W pracy poruszone zostały teoretyczne zagadnienia dotyczące ochrony przeciwpożarowej. Poniższa praca zawiera ogólną charakterystykę obszaru badań, jakim jest powiat łukowski. Przeprowadzone badania pokazują aktualnie występujące zagrożenia pożarowe oraz poziom zabezpieczeń przeciwpożarowych badanego obszaru. Badania wskazały, że do głównych zagrożeń należą zagrożenia wynikające z naturalnych uwarunkowań obszaru oraz zagrożenia związane z działalnością człowieka, jak np. obecność dużych zakładów przemysłowych czy główne elementy infrastruktury transportowej. Ponadto na podstawie przeprowadzonych analiz ustalono, że jednostki odpowiedzialne za ochronę przeciwpożarową powiatu, realizują swoje zadania w sposób racjonalny i spójny z zidentyfikowanymi zagrożeniami. [Streszczenie Autora]
Bartłomiej Poniatowski ; promotor dr inż. Marek Woliński.
Keywords: Bezpieczeństwo pożarowe; Województwo lubelskie