Analiza wpływu dyspergentu Sintan na proces parowania wybranych substancji niebezpiecznych (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Podczas wyjazdów do działań ratowniczych, strażacy mogą mieć kontakt z wieloma zagrożeniami. Jednym z zagrożeń są opary substancji niebezpiecznych, a dokładnie palne lub toksyczne pary, które mogą powstać na skutek niekontrolowanego wycieku. W laboratorium w Szkole Głównej Służby Pożarniczej przeprowadzono badania na proces szybkości parowania substancji ropopochodnych. Do badania użyto benzyny i oleju napędowego czyli substancji najczęściej spotykanych podczas wyjazdów do zdarzeń na drogach. Wszystkie badania dokonano w temperaturze otoczenia, która w laboratorium wynosiła 23 ± 1oC. Przeprowadzono próby referencyjne dla parowania wody, benzyny oraz oleju napędowego z szalki Petriego w celu uzyskania wzorcowych wartości szybkości parowania i ustalenia tym samym puntu odniesienia do dalszej analizy uzyskanych wyników. Jako wartości porównawcze zbadano intensywność parowania z czystej szalki Petriego wody, benzyny i oleju napędowego zmieszanego z dyspergentem Sintan. Wyniki badań przedstawiono w formie wykresów zależności ubytku masy i spadku temperatury w funkcji czasu. Po przeanalizowaniu wyników badań stwierdzono, że największe zagrożenie stwarza benzyna, która charakteryzuje się największą intensywnością parowania. Dodatek dyspergentu Sintan nie wpłynął znacząco na proces szybkości jej parowania, zatem ta mieszanina może nadal stwarzać zagrożenie dla strażaków i ludzi biorących udział w zdarzeniu. Olej napędowy wykazuje praktycznie niezauważalny spadek temperatury jak i ubytek masy, dlatego jego pary nie stwarzają bezpośredniego zagrożenia podczas akcji ratowniczych. [Streszczenie Autora]
Jacek Pić ; promotor dr hab. inż. Andrzej Polańczyk, prof. uczelni.
Keywords: Substancje i produkty ropopochodne; Substancje niebezpieczne i szkodliwe