Analiza stanu wykorzystania baz kontenerowych w Państwowej Straży Pożarnej na przykładzie województwa lubuskiego (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Praca zawiera analizę jakościową wykorzystania potencjału sprzętowego kontenerów pożarniczych, będących na wyposażeniu bazy kontenerowej w województwie lubuskim. Opisano wyposażenie sprzętowe oraz strukturę budowy kontenerów pożarniczych m.in. kontenera kwatermistrzowskiego, wężowego, dowodzenia i łączności, przeciwpowodziowego, inżynieryjno – technicznego, do transportu środka pianotwórczego. Analizę jakościową porównano w stosunku do wytycznych standaryzacji wyposażenia kontenerów pożarniczych. Baza kontenerowa województwa lubuskiego została podzielona na dwa miejsca stacjonowania kontenerów pożarniczych. Jedna część bazy z czterema kontenerami o oznaczeniach K1, K2, K3 i K4 stacjonuje w Jednostce Ratowniczo-Gaśniczej nr 1 w Gorzowie Wielkopolskim. Druga część bazy z czterema kontenerami o oznaczeniach K1, K2, K3 i K5, stacjonuje na terenie Komendy Powiatowej PSP w Międzyrzeczu. Kontenery znajdują się w strukturach Centralnego i Wojewódzkiego Odwodu Operacyjnego, modułów specjalistycznych i kompanii gaśniczej województwa lubuskiego. Analizując potencjał ratowniczy i logistyczny kontenerów województwa lubuskiego, należy rozpatrywać możliwości transportu kontenerów, ich ustawienie i prawidłowej organizacji zaplecza sprzętowego. [Streszczenie Autora]
Marcin Pelc ; promotor mł. bryg. mgr inż. Przemysław Bylica.
Keywords: Sprzęt pożarniczy; Kontenery; Województwo lubuskie