Analiza zagrożeń pożarowych i wybuchowych oraz stosowane zabezpieczenia na wydziale nawęglania Zespołu Elektrowni „Dolna Odra” (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Celem pracy jest szczegółowe przeanalizowanie zabezpieczeń zastosowanych na wydziale nawęglania w Zespole Elektrowni Dolna Odra w Nowym Czarnowie. Zaprezentowana analiza jest opracowana w schemacie metody osiągania bezpieczeństwa przy pomocy matrycy ryzyka, która zawiera kategorie ciężkości szkody oraz prawdopodobieństwo wystąpienie zdarzenia. Analiza obejmuje także przewidywalne skutki wybuchu w poszczególnych obiektach wydziału nawęglania. Praca zawiera w rozdziałach kolejno zaczynając od charakterystyki analizowanego zakładu pracy, krótki opis elektrowni. Następnie dokładniejsza zarys i schemat wydziału nawęglania w tym rozładunek, magazynowanie i podawanie węgla kamiennego z uwzględnieniem biomasy. Urządzenia pomocnicze układu nawęglania, zarys nawęglania wewnętrznego i sterowanie układem. Dalej w pracy przedstawiono identyfikację zagrożeń pożarowych i wybuchowych a także charakterystykę substancji palnych zastosowanych w procesie technologicznym nawęglania. Oznakowanie i identyfikacja stref zagrożenia wybuchem oraz źródeł zapłonu. Kolejnym punktem pracy jest główny cel, czyli analiza ryzyka pożaru i wybuchu, która jest dość szczegółowo zaprezentowana dzięki dokumentowi „Dokument zabezpieczenia przed wybuchem dla miejsc pracy w obiektach linii nawęglania w Elektrowni Dolna Odra”. Przeanalizowano prawdopodobieństwo zapłonu atmosfery wybuchowej oraz przewidywalne skutki wybuchu z dokładnym miejscem występowania tych zagrożeń w całym ciągu technologicznym wydziału nawęglania. W dalszej relacji pracy zaprezentowano systemy ochrony przeciwpożarowej i przeciwwybuchowej na przedmiotowym wydziale. Większość elementów zabezpieczeń takich jak system HI-FOG, system detekcji pożarów tlewnych, system światłowodowych czujek ciepła itd. Większość zabezpieczeń powstało dopiero po tragicznym wybuchu, który opisano w dalszej części pracy. Następnie okazano zarys ochrony przeciwpożarowej w Elektrowni Dolna Odra w tym prezentacja Zakładowej Służby Ratowniczej. W niniejszej pracy znajduje się także tragiczny aspekt, jakim był wybuch pyłu węglowego w 2010 roku w skutek, czego jedna osoba poniosła śmierć na miejscu, jeden pracownik został trwale niezdolny do pracy oraz dwóch ciężko rannych. W końcowej części pracy to jest we wnioskach opisano działania podjęte przez specjalnie powołane komisje a potem wdrożenie działań w celu ograniczenia zagrożeń wybuchowych i pożarowych na wydziale nawęglania Elektrowni Dolna Odra. Także przedstawiono wdrażane w obecnym czasie zabezpieczenia, które zostały zasygnalizowane w przeprowadzonym audycie zewnętrznym. [Streszczenie Autora]
Arkadiusz Pawlik ; promotor dr inż. Marek Woliński.
Keywords: Elektrownie; Bezpieczeństwo pożarowe budynków; Województwo dolnośląskie