Ocena przydatności urządzeń wykorzystywanych przez specjalistyczne grupy poszukiwawczo-ratownicze do monitorowania naruszonych konstrukcji oraz przeszukiwania gruzowiska podczas katastrof budowlanych (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Podjęta praca miała na celu analizę przydatności sprzętu specjalistycznego wykorzystywanego przez specjalistyczne grupy poszukiwawczo-ratownicze służące do monitorowania naruszonych konstrukcji, a także przeszukiwania gruzowiska. W pracy uwzględniono część teoretyczną, w której zostały zawarte zakresy działań dla poszczególnych poziomów działań grup poszukiwawczo ratowniczych. Omówione zostały dodatkowo przyczyny powstawania katastrof budowlanych oraz przybliżono związane z tymi zjawiskami statystyki krajowe. Celem części badawczej była analiza wybranych urządzeń służących do monitorowania naruszonych konstrukcji oraz przeszukiwania gruzowiska podczas katastrof budowlanych, będących na wyposażeniu Specjalistycznej Grupy Poszukiwawczo-Ratowniczej w Jastrzębiu Zdroju. Analiza opierała się na osobistym wieloletnim doświadczeniu w działaniach tego typu, a także zdobyciu informacji od autorytetów w zakresie działań poszukiwawczo-ratowniczych w Polsce. Efektem powyższej oceny było sformułowanie wniosków oraz wystosowanie propozycji rozwiązań podnoszących bezpieczeństwo ratowników, a także skuteczność ich działań. [Streszczenie Autora]
Mirosław Pawliczek ; promotor dr hab. inż. Jerzy Gałaj, prof. uczelni.
Keywords: Katastrofy budowlane; akcja poszukiwawczo-ratownicza; Województwo śląskie