Identyfikacja i neutralizacja kwasów w działaniach ratowniczych (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Celem pracy było przedstawienie metod identyfikacji oraz neutralizacji kwasów na potrzeby działań ratowniczych. Praca złożona jest z części teoretycznej opartej na literaturze przedmiotu oraz części eksperymentalnej. Na potrzeby pracy przeprowadzono analizę statystyk dotyczących interwencji Państwowej Straży Pożarnej w związku z zagrożeniami chemicznymi i ekologicznymi.Część literaturowa opiera się na przedstawieniu podstawowych zagadnień, dotyczących kwasów jako grupy związków chemicznych. Poruszono zagadnienia dotyczące skali pH, wskaźników chemicznych oraz sposobów określania odczynu roztworu. Wyszczególniono trzy kwasy nieorganiczne będące najczęstszą przyczyną interwencji PSP i przedstawiono ich szczegółową charakterystykę. Ukazano zagrożenia jakie stwarzają kwasy dla ludzi i środowiska oraz sposoby ochrony przed nimi dzięki stosowaniu środków ochrony indywidualnej. Zaprezentowano sposoby rozpoznawania kwasów przy wykorzystaniu reakcji charakterystycznych. Opisano proces rozcieńczania kwasów oraz przytoczono przykłady reakcji kwasów z zasadami w procesie zobojętniania. W części doświadczalnej przeprowadzono proces identyfikacji i neutralizacji dwóch nieznanych kwasów. W procesie identyfikacji wykorzystano techniki laboratoryjne oraz sposoby stosowane w praktyce podczas działań ratowniczych. Rozpoznanie kwasów uwzględniało badanie papierkami wskaźnikowymi pH, paskami do oznaczeń półilościowych konkretnych jonów oraz przeprowadzenie reakcji charakterystycznych. Neutralizacji dokonano przy użyciu techniki miareczkowania alkacymetrycznego, która pozwoliła na wykonanie obliczeń dotyczących stężenia molowego kwasów poddanych zobojętnieniu. W ostatniej części pracy przedstawiono wnioski, które sformułowano na podstawie wyników przeprowadzonych badań w odniesieniu do rzeczywistych działań ratowniczych prowadzonych przez Państwową Straż Pożarną. [Streszczenie Autora]
Piotr Olesch ; promotor dr Anna Dmochowska.
Keywords: Akcja ratownicza; Ratownictwo chemiczne