Analiza porównawcza pojazdów uterenowionych i miejskich pod względem parametrów taktycznych i ergonomii (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Tematem opracowania jest „analiza porównawcza pojazdów uterenowionych i miejskich pod względem parametrów taktycznych i ergonomii''. W skład pracy wchodzi pięć rozdziałów. Celem pracy jest określenie różnic w parametrach taktycznych oraz wpływu na ergonomię pojazdów kategorii uterenowionej i miejskiej. Wszystkie rozważania zawarte w pracy dotyczą pojazdów pożarniczych. Aby osiągnąć cel pracy scharakteryzowano pojazdy pożarnicze kategorii uterenowionej i miejskiej. Określono również różnice w parametrach taktycznych oraz ergonomii pojazdów kategorii miejskiej i uterenowionej. W pracy wykorzystano zapisy znajdujące się przepisach prawa i normach dotyczących ergonomii i pojazdów pożarniczych. W rozdziale drugim przedstawiono podstawowe pojęcia i definicje dotyczące pojazdów pożarniczych. Podano klasyfikację i sposoby oznakowanie samochodów jakie są stosowane w Polsce. Omówiono również aktualny stan prawny dotyczący dopuszczenia pojazdów pożarniczych do użytkowania. W trzecim rozdziale zamieszczono informacje na temat pojazdów pożarniczych, ich cech oraz wymagań stawianych przez przepisy prawa i normy. Omówiono definicję ergonomii i przedstawiono wymagania dla pojazdów pożarniczy z nią związane. Przedstawiono również wymagania dla pojazdów w związku parametrami taktycznymi. Czwarty rozdział stanowi wstęp do części badawczej pracy. Opisano w nim metody i techniki badawcze wykorzystane w pracy. Zidentyfikowano również przedmiot badań. Piąty rozdział stanowo część badawczą pracy. Dokonano w nim analizy porównawczej czterech samochodów ratowniczo-gaśniczych kategorii uterenowionej i miejskiej pod względem parametrów taktycznych. Przeanalizowano również wybrane pojazdy pod kątem ergonomii. Analizie poddano również rozwiązania konstrukcyjne mające wpływ na ergonomię. W podsumowaniu przedstawiono wnioski z analizy. [Streszczenie Autora]
Mateusz Nolbert ; promotor dr inż. Włodzimierz Kupicz.
Keywords: Pojazdy pożarnicze; Ergonomia