Analiza wpływu temperatury płynów eksploatacyjnych z pojazdów silnikowych na efektywność sorpcji dla wybranych sorbentów (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
W pracy dokonano analizy wpływu temperatury płynów eksploatacyjnych z pojazdów silnikowych na sorpcję dla wybranych sorbentów. Z uwagi na zmienne temperatury pracy cieczy jak i zróżnicowane warunki atmosferyczne w kraju, zdecydowano się na badania płynów w temperaturze 2 ˚C oraz 60 ˚C. Praca dyplomowa została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich zawiera w sobie teoretyczny aspekt sorbowania cieczy przez materiały porowate. Ponadto scharakteryzowano w niej materiały porowate, którymi są powszechnie stosowane sorbenty. W tej części zawarto również opisy badanych substancji. Sorbenty poddane analizie to powszechnie stosowany granulat marki DAMSORB oraz ogólnodostępne trociny sosnowe. Przybliżone zostały płyny eksploatacyjne: olej napędowy, benzyna, płyn hamulcowy, płyn chłodniczy, nowy olej silnikowy, zużyty olej silnikowy oraz zimowy płyn do spryskiwaczy. Druga część pracy inżynierskiej to badania, analiza wyników oraz wnioski, które zostały nasunęły się podczas prowadzenia doświadczeń. Oprócz badania wpływu temperatury na sorpcję, przeprowadzono pomiary gęstości sorbowanych płynów. Pomiary wykonano zarówno z cieczami ogrzanymi do 60 ˚C jak i schłodzonymi do 2 ˚C. Pozwoliło to na sformułowanie końcowych wniosków oraz lepsze zrozumienie istoty sorpcji. Zdecydowanie większą chłonnością wykazały się trociny sosnowe. Natomiast ich zastosowanie jest mocno ograniczone, ponadto nie są w stanie utrzymywać całej masy pochłoniętej cieczy. DAMSORB wykazał się mniejszymi zdolnościami sorpcyjnymi, natomiast jest zdecydowanie bardziej uniwersalny, lepiej zatrzymuje sorbat, a wytworzony odpad nie zagraża ratownikom. Temperatura ma niewielki wpływ na sorpcje, choć jest to mocno uzależnione od rodzaju sorbentu oraz pochłanianej substancji. Cały proces jest bardzo złożony i uwarukowany wieloma czynnikami. [Streszczenie Autora]
Przemysław Myszka ; promotor dr Anna Dmochowska.
Keywords: Sorbenty; Hydromechanika