Analiza zagrożenia i zabezpieczenia przeciwpożarowego w aspekcie budynku produkującego pellet opałowy (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Biopaliwo w postaci pelletu opałowego zyskuje coraz większą popularność. Wynika z tego że zwiększa się ilość budynków PM produkujących pellet, stanowi to duże zagrożenie pożarowe ze względu na charakter produkcji oraz magazynowania dużych ilości paliwa pochodzenia naturalnego o niskiej wilgotności. W pracy scharakteryzowany został pellet jako biopaliwo w postaci granulatu. Opisany został proces produkcji pelletu i zagrożenia z nim związane. Oceniono stan bezpieczeństwa konstrukcji stalowych zabudowanych płytą warstwową jako rodzaj budynków najczęściej wybieranych przez inwestorów. Przenalizowano rozwiązania z zakresu bezpieczeństwa pożarowego zarówno konstrukcji jak i procesu technologicznego. W podsumowaniu autor przedstawił rozwiązania podnoszące bezpieczeństwo w budynkach produkujących i magazynujących biomasę. [Streszczenie Autora]
Mikołaj Mazur ; promotor dr inż. Paweł Sulik.
Keywords: Bezpieczeństwo pożarowe budynków; Przedsiębiorstwo produkcyjne; biopaliwa