Analiza zabezpieczenia strażaków z jednostek województwa małopolskiego w środki ochrony indywidualnej podczas działań w sytuacji zagrożenia COVID-19 (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Pandemia wymusiła wprowadzenie szereg zabezpieczeń, które chronią strażaków przed zakażeniem wirusem SARS-CoV-2. W związku z tym tematem niniejszej pracy jest: Analiza zabezpieczenia strażaków z jednostek województwa małopolskiego w środki ochrony indywidualnej podczas działań w sytuacji zagrożenia COVID-19. Celem pracy jest określenie poziomu zabezpieczenia strażaków z jednostek województwa małopolskiego w środki ochrony indywidualnej podczas zdarzeń w sytuacji zagrożenia COVID- 19. W pracy posłużono się dwoma metodami badawczymi: sondażem diagnostycznym z techniką ankiety i narzędziem w postaci kwestionariusza, skierowanego do strażaków z Państwowej i Ochotniczej Straży Pożarnej z województwa małopolskiego oraz analizą porównawczą dokumentów uzyskanych z Komendy Państwowej Straży Pożarnej. Zakres pracy obejmuje: klasyfikację zagrożeń biologicznych, regulacje prawne w zakresie stosowania środków ochrony indywidualnej przez strażaków, wpływ ergonomii stosowanych ŚOI na bezpieczeństwo strażaków, ocenę ryzyka zawodowego strażaków biorących bezpośredni udział w działaniach związanych z COVID-19, analizę wyników badań oraz propozycję zabezpieczenia strażaków w ŚOI podczas zdarzeń SARS-CoV-2. Wyniki badań oraz dokonanie oceny ryzyka zawodowego Risk Score wskazują, że jest ono mało prawdopodobne. Strażacy, zgodnie z przeznaczeniem, wykorzystują środki ochrony indywidualnej w sytuacji COVID-19. Jednak, w ich opinii, są one nieergonomiczne, gdyż ograniczają i wywołują dyskomfort. [Streszczenie Autora]
Jakub Mazur ; promotor mł. bryg. dr inż. Damian Saleta.
Keywords: COVID-19; Bezpieczeństwo osobiste; Województwo małopolskie