Analiza zagrożeń i systemów zabezpieczeń w firmie zajmującej się produkcją elementów z pianki poliuretanowej dla przemysłu motoryzacyjnego (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
W pracy została przeprowadzona analiza systemów zabezpieczeń oraz rodzajów zagrożeń mogących wystąpić w czasie procesów magazynowych, produkcyjnych na terenie zakładu zajmującego się produkcją elementów wyposażenia pojazdów wykonanych z pianki poliuretanowej. Pierwsza część pracy przedstawia na podstawie danych literaturowych poliuretany, substancje niezbędne do produkcji, charakterystykę i właściwości pianek poliuretanowych pod względem palności i wydzielania substancji niebezpiecznych. W dalszej części opisano sposoby, narzędzia oceny ryzyka, przedstawiono rodzaje modeli matematycznych możliwych do zastosowania oraz programy i aplikacje komputerowe, które ich używają. W dokładniejszy sposób przedstawiono program komputerowy ALOHA, który został w dalszej części pracy zastosowany do obrazowania i wyliczenia stref niebezpiecznych. Kolejnym etapem było przedstawienie, na podstawie danych źródłowych odnośnie zakładów o podobnej charakterystyce, statystyk zdarzeń niebezpiecznych o znamionach poważnej awarii przemysłowej. Scharakteryzowano analizowany zakład pod względem posiadanych zabezpieczeń, procesu przemysłowego oraz możliwych zagrożeń. W części badawczej przy pomocy programu ALOHA oraz dodatku MARPLOT wyliczono i zobrazowano możliwości wystąpienia oraz zasięgi stref niebezpiecznych. Zastosowano tutaj wytyczne dotyczące poziomów ostrej ekspozycji AEGL określające poziomy stężenia chemikaliów, które stanowią dany poziom ryzyka dla ludzi (AEGL1, AEGL2, AEGL3). Przestawiono możliwe do zaistnienia trzy różne scenariusze zdarzeń niebezpiecznych, zachodzące podczas różnych warunków atmosferycznych. Podczas symulacji potwierdzone zostały zależności zasięgu strefy niebezpiecznej, siły źródła od rodzaju uwolnienia, jego wielkości a także od panujących warunków atmosferycznych. Dokonano również analizy zabezpieczeń technologicznych, organizacyjnych na terenie zakładu i przestawiono możliwe do wprowadzenia czynności zaradcze. [Streszczenie Autora]
Jakub Marzewski ; promotor dr hab. inż. Andrzej Polańczyk, prof. uczelni.
Keywords: Przemysł motoryzacyjny; Analiza zagrożeń