Analiza porównawcza wpływu wydajności na rozkład intensywności zraszania strumienia generowanego przez prądownice wodną MULTI-FLOW oraz Attack 500 Pro (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
W pracy po przeprowadzonych badaniach na prądownicach MULTI-FLOW oraz Attack 500 Pro, zostały zawarte wyniki rozkładu intensywności zraszania ze względu na wpływ wydajności strumienia generowanego przez prądownice wodną. Badania były prowadzone z wykorzystaniem prądów rozproszonych o różnych przepływach regulowanych na prądownicy. W części literaturowej zostały przedstawione informacje związane z działalnością i zadaniami Państwowej Straży Pożarnej, został przybliżony proces spalania i zjawiska związane z nim, informacje dotyczące posługiwania się technikami prądów gaśniczych, właściwościami wody jako najpopularniejszy środek gaśniczy oraz została przybliżona charakterystyka prądownic stosowanych w działaniach Straży Pożarnej i proces tworzenia prądów rozproszonych. W części badawczej zapoznano z przedmiotami badań oraz dokładnie przybliżono opis przeprowadzonych badań, stanowiska badawczego i sprzętu z aparaturą pomiarową wykorzystaną do zrealizowania doświadczeń. Każda prądownica została zbadana przy trzech natężeniach przepływu, MULTI-FLOW: 130 dm3/min, 230 dm3/min i 400 dm3/min, natomiast Attack 500 Pro: 115 dm3/min, 230 dm3/min i 400 dm3/min. Na podstawie otrzymanych i zarejestrowanych wyników intensywności zraszania dla danego przepływu przeprowadzono analizę wpływu wydajności na rozkład badanej wartości i porównanie badanych prądownic pod kątem uzyskanych wyników. Zarejestrowane wyniki zostały w pracy zamieszczone podglądowo w postaci rysunków i tabel. W końcowym etapie pracy zostały zamieszczone wnioski i podsumowanie na temat wpływu wydajności na rozkład intensywności zraszania strumienia generowanego przez dane prądownice typu turbo. [Streszczenie Autora]
Kamil Marchewka ; promotor mł. bryg. dr inż. Tomasz Drzymała.
Keywords: Prądownice