Analiza wpływu temperatury podłoża na przesiąkliwość wybranych gleb (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Tematem pracy dyplomowej była ,,Analiza wpływu temperatury podłoża na przesiąkliwość wybranych gleb”. Praca zawiera informacje teoretyczne na temat zanieczyszczenia gleby oraz na temat charakterystyki substancji ropopochodnych. Wykonano również badania laboratoryjne w celu porównania przesiąkliwości różnych rodzajów gleb. Przeprowadzone badania pozwoliły wyznaczyć współczynnik przepuszczalności gleby w różnych temperaturach: pokojowe 20 °C oraz podwyższonych do 50 °C oraz 100 °C. W badaniach użyto substancje ropopochodne takie jak: benzyna, nafta oraz olej napędowy. Badanymi glebami były: ziemia ogrodowa, piasek oraz torf. Na podstawie wyznaczonych wartości można stwierdzić jak wpływa temperatura podłoża na jego przepuszczalność. [Streszczenie Autora]
Dawid Malinowski ; promotor dr Anna Dmochowska.
Keywords: Gleba; Substancje i produkty ropopochodne; Zanieczyszczenie