Ocena stanu ochrony przeciwpożarowej wybranego obiektu budowlanego (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Tematem pracy była ocena stanu bezpieczeństwa pożarowego wybranego obiektu. W krótkim wstępie zawarto wybrane fakty historyczne o tym jak dawniej postrzegano bezpieczeństwo pożarowe obiektów. Analizie poddano budynek, będący siedzibą fabryki mebli, podzielony na dwie strefy pożarowe: główną: produkcyjno-magazynowa oraz kategorii zagrożenia ludzi ZL III. Aby osiągnąć cel pracy, w pierwszych rozdziałach scharakteryzowano obiekt pod względem rodzaju jego działalności, wielkości budynku, stref pożarowych oraz przechowywanego materiału. Sprawdzanie stanu bezpieczeństwa pożarowego realizowano m.in. przez sprawdzenie gęstości obciążenia ogniowego. Znając szczegółowe parametry obiektu zweryfikowano poprawność jego wykonania oraz użytkowania zgodnie z obowiązującymi przepisami dotyczącymi ochrony przeciwpożarowej. Zweryfikowano dopuszczalne powierzchnie stref, panujące warunki ewakuacji użytkowników budynku, drogi pożarowe do obiektu i wyposażenie w podręczny sprzęt gaśniczy. Wykorzystując wiedzę z zakresu regulacji prawnych oceniono pozytywnie poprawność wykonaniu obiektu i zapewnienie bezpieczeństwa pożarowego w tym zakresie. Kolejnym elementem pracy było potwierdzenie zapewnienia wymaganej ilości wody do zewnętrznego gaszenia pożaru. W tym celu przeanalizowano dokumentację projektową instalacji wodociągowych, na której zainstalowane są hydranty zewnętrzne na terenie zakładu. Następnie, wykorzystując zestaw urządzeń HYDRO-TEST dokonano badania ciśnienia hydrostatycznego i hydrodynamicznego, a następnie faktycznej wydajności sieci wodociągowej i porównano z wymaganiami prawnymi w tym zakresie. Szczegółowo zweryfikowano zawartość instrukcji bezpieczeństwa pożarowego i jej znajomość przez stałych użytkowników obiektu. Wykorzystując dane architektoniczne i znajomość przechowywanych materiałów palnych, przeprowadzono symulację z wykorzystaniem oprogramowania do modelowania strefowego pożaru wewnątrz pomieszczeń. W pracy zawarto wyniki tych badań oraz ich analizę. Ostatni rozdział poświęcono ocenie stanu bezpieczeństwa pożarowego pod kątem operacyjnym. Do tego celu dokonano pomiarów odległości i czasów dojazdu jednostek ochrony przeciwpożarowej przewidzianych w procedurze dysponowania do pożarów. Oceniono również ich parametry taktyczno-bojowe oraz ich wpływ na podjęcie skutecznych działań gaśniczych. [Streszczenie Autora]
Konrad Majewski ; promotor dr hab. Marek Konecki, prof. uczelni.
Keywords: Bezpieczeństwo pożarowe budynków; Województwo pomorskie