Analiza zagrożeń chemicznych na terenie powiatu czarnkowsko–trzcianeckiego (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Tematem pracy jest „Analiza zagrożeń chemicznych na terenie powiatu czarnkowsko–trzcianeckiego”. W pracy dokonano odpowiedzi na pytanie - Czy siły i środki na terenie powiatu są dostatecznie przygotowane do podejmowania działań o charakterze chemicznym? Na wstępie określony został cel oraz zakres pracy. W pierwszym rozdziale przedstawiono powiat czarnkowsko - trzcianecki jako jednostkę samorządu terytorialnego wraz z charakterystyką środowiska naturalnego, stanu urbanizacji, przemysłu i sieci komunikacyjnych. W kolejnym rozdziale przedstawione zostały zagrożeń występujących w powiecie. W trzecim rozdziale przeanalizowane zostały zagrożenia chemiczne w przemyśle oraz transporcie. Kolejny rozdział skupia się na jednostkach ochrony przeciwpożarowej z terenu powiatu, w szczególności tym, które są przewidziane do działań z zakresu ratownictwa chemicznego i ekologicznego. Ostatni rozdział stanowi próbę odwzorowania zdarzeń chemicznych przy pomocy programu komputerowego ALOHA, wobec których istnieje znaczne prawdopodobieństwo wystąpienie w rzeczywistości. Praca kończy się podsumowaniem wraz z wnioskami dotyczącymi kroków, które należy poczynić aby stan przygotowania jednostek do realizacji zadań z zakresu ratownictwa chemicznego i ekologicznego był na optymalnym poziomie. [Streszczenie Autora]
Damian Majewski ; promotor st. kpt. dr Tomasz Węsierski.
Keywords: Zagrożenia chemiczne; Ratownictwo chemiczne; Ratownictwo ekologiczne; Województwo wielkopolskie