Badanie rozwoju pożaru w wybranym układzie pomieszczeń w zależności od parametrów materiałowych i wentylacyjnych (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Praca dyplomowa pt. „Badanie rozwoju pożaru w wybranym układzie pomieszczeń w zależności od parametrów materiałowych i wentylacyjnych” określa zmiany parametrów pożarowych tj. temperatura, stężenie dwutlenku węgla, stężenie tlenu, zasięg widzialności i wysokość warstwy dymu ze względu na zmiany dynamiki pożaru oraz wentylacji w pomieszczeniach. Wyodrębniono dwie główne części. Część pierwszą stanowiącą analizę literaturową zagadnienia oraz część badawczą. W części pierwszej pracy scharakteryzowano pożary wewnętrzne. Poruszono w niej zagadnienia dotyczące rozwoju pożaru w pomieszczeniach. Opisano charakter powstawania i jakie zagrożenia ze sobą niosą takie zjawiska jak rozgorzenie i wsteczny ciąg płomieni. W dalszych rozdziałach zdefiniowano parametry pożarowe. Zgłębiono czym jest moc pożaru, temperatura, dym, promieniowanie cieplne, wentylacja i jakie niosą ze sobą zagrożenia. Drugi rozdział opisuję problematykę badania. Przedstawiono ogólny podział modeli pożarów oraz scharakteryzowano program CFAST, który posłużył do wykonania badania. W ostatnim rozdziale tej części poruszono zagadnienia ewakuacji. Opisano kryteria graniczne bezpiecznej ewakuacji. Druga część przedstawia informację o badanym układzie pomieszczeń. Opisuję założenia przyjęte dla poszczególnych scenariuszy badań tj. miejsce powstania pożaru, moc pożaru, wykres mocy pożaru w czasie. W 6 rozdziale pracy przeanalizowano wyniki badań, które obrazują zmiany temperatury, stężenia tlenku węgla, wysokość warstwy dymu, stężeniu tlenu, zasięg widzialności w funkcji czasu. Następnie na podstawie tych wyników przeprowadzono analizę z uwagi na bezpieczeństwo ewakuacji w trakcie pożaru. [Streszczenie Autora]
Mateusz Madej ; promotor dr hab. Marek Konecki, prof. uczelni.
Keywords: Pożary wewnętrzne; Pożary - rozprzestrzenianie się