Analiza współpracy międzynarodowej w obszarze transgranicznym na przykładzie KP PSP w Sejnach (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Głównym celem pracy inżynierskiej było dokonanie oceny i analizy współpracy międzynarodowej w obszarze transgranicznym na przykładzie KP PSP w Sejnach. Aby osiągnąć przedmiotowy element przedstawiono i opisano definicje i terminologię z zakresu bezpieczeństwa, podstawy teoretyczne, prawne oraz zasady współpracy w obszarze transgranicznym. Następnie została ukazana działalność międzynarodowa KP PSP w Sejnach ze stroną litewską. Trzeci rozdział został poświęcony wybranym zagadnieniom dot. współpracy transgranicznej tj.: ćwiczeniom praktycznym wraz z rzeczywistymi zdarzeniami. Ostatnim elementem pracy było ukazanie wyników badania ankietowego przeprowadzonego na strażakach polskich i litewskich. Wszystkie wnioski, sugestie i rekomendacje zostały zawarte w zakończeniu pracy. [Streszczenie Autora]
Szymon Kunicki ; promotor mł. bryg. dr inż. Marcin Anszczak.
Keywords: Współpraca międzynarodowa; Województwo podlaskie