Ocena przeciwpożarowego zaopatrzenia w wodę w Centrum Handlowym M1 w Łodzi (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Tematem niniejszej pracy jest ocena przeciwpożarowego zaopatrzenia w wodę w Centrum Handlowym M1 w Łodzi. W celu realizacji wybranego zagadnienia przedstawiono najważniejsze akty prawne i podstawy teoretyczne z zakresu przeciwpożarowego zaopatrzenia w wodę. W dalszej części scharakteryzowane zostało objęte analizą centrum handlowe. Następnie dokonano analizy i oceny rozwiązań przeciwpożarowego zaopatrzenia w wodę badanego obiektu w świetle obowiązujących przepisów prawnych, a także określono, czy wymagana jest koncepcja poprawy tych rozwiązań. Budynek centrum handlowego o powierzchni ok. 50 tysięcy m2 został wybudowany w 1999 r. i jest największym tego typu obiektem w północno-wschodniej części miasta Łódź. Kubatura budynku wynosi ok. 380500 m3, a wysokość nie przekracza 12 metrów. Wokół obiektu rozmieszczonych jest 12 hydrantów nadziemnych DN 80, które są zamontowane na obwodowej sieci wodociągowej. Na terenie działki znajdują się dwa przeciwpożarowe zbiorniki wodne o łącznej pojemności 928 m3 wody. Omawiany obiekt został wyposażony w 31 hydrantów HW-52, znajdujące się w części magazynowej, 44 hydranty HW-25, które chronią część handlowo-usługową oraz instalację tryskaczową. Na podstawie przeprowadzonej analizy i oceny rozwiązań przeciwpożarowego zaopatrzenia w wodę w Centrum Handlowym M1 w Łodzi w świetle przepisów prawnych stwierdzono, że wydajności sieci wodociągowej, hydrantów zewnętrznych i wewnętrznych są wystarczające oraz minimalny całkowity zapas źródła wody zaopatrującego wewnętrzne instalacje przeciwpożarowe jest zapewniony. [Streszczenie Autora]
Sławomir Kubera ; promotor prof. dr hab. inż. Sławczo Denczew.
Keywords: Centra handlowe; Bezpieczeństwo pożarowe budynków; Łódź (woj. łódzkie); Województwo łódzkie