Analiza systemu łączności i alarmowania na terenie powiatu obornickiego (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Celem niniejszej pracy była analiza systemu łączności i alarmowania na terenie działania KP PSP w Obornikach. Praca zawiera pięć rozdziałów. W pierwszym omówiona została ogólna organizacja łączności w Państwowej Straży Pożarnej. W rozdziale drugim zawarta jest charakterystyka administracyjno-geograficzna powiatu obornickiego oraz omówienie systemu łączności i alarmowania na terenie działania Komendy. W rozdziale trzecim przeanalizowano dwie akcje gaśnicze pod względem organizacji łączności radiowej i alarmowania podmiotów ratowniczych. Czwarty rozdział zawiera analizę wyników badania ankietowego sprawdzającego znajomość tematyki łączności u strażaków PSP i OSP. Rozdział piąty prezentuje podsumowanie i wnioski z całości pracy. Zostały zawarte również propozycje usprawnienia badanego systemu. [Streszczenie Autora]
Piotr Królak ; promotor bryg. dr inż. Jacek Chrzęstek.
Keywords: Systemy powiadamiania ratunkowego; łączność radiowa; Województwo wielkopolskie