Analiza i ocena zużycia środków gaśniczych do gaszenia pożarów i likwidacji zagrożeń w akcjach JRG PSP w okresie 2015-2019 na terenie powiatu gołdapskiego (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Celem tej pracy jest dokonanie analizy i ocena zużycia środków gaśniczych do gaszenia pożarów i likwidacji zagrożeń w okresie 2015 – 2019 w powiecie gołdapskim. Do osiągnięcie założonego celu w pracy przytoczono podstawy prawne i przepisy dotyczące przeciwpożarowego zaopatrzenia w wodę. Następnie scharakteryzowano środki gaśnicze używane najczęściej w powiecie gołdapskim. Dokonano charakterystyki powiatu gołdapskiego z uwzględnieniem zagrożeń. Zilustrowano rozmieszczenie jednostek ochrony przeciwpożarowej. Przeanalizowano ilość zdarzeń występującą w badanym okresie z podziałem na rodzaj i wielkość zdarzenia. Przedstawiono oraz podsumowano zużycie środków gaśniczych. Przeprowadzono obliczenia jednostkowego zużycia środków gaśniczych oraz dokonano interpretacji wyników. Udowodniono, że pogoda wpływa na ilość zdarzeń prowadzonych przez strażaków oraz jak często w latach 2015 2019 zachodziła konieczność używania przeciwpożarowego zaopatrzenia w wodę podczas działań ratowniczo gaśniczych. Wykonano obliczenia pozwalające określić który środek jest najczęściej używany w powiecie gołdapskim. Na zakończenie dokonano podsumowania oraz przedstawiono wniosków końcowe [Streszczenie Autora]
Adrian Korotko ; promotor prof. dr hab. inż. Sławczo Denczew.
Keywords: Środki gaśnicze i neutralizujące; Województwo warmińsko-mazurskie