Analiza współpracy Górskiego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego i Państwowej Straży Pożarnej w działaniach ratowniczych na terenie powiatu żywieckiego (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Celem pracy było wykonanie analizy współpracy Górskiego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego i Państwowej Straży Pożarnej w działaniach ratowniczych na terenie powiatu żywieckiego. W pierwszym etapie pracy skupiono się na przedstawieniu charakterystyki powiatu żywieckiego. Wykazaniu aktów prawnych funkcjonowania Górskiego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego i Państwowej Straży Pożarnej oraz przedstawieniu podpisanych porozumień pomiędzy Górskim Ochotniczym Pogotowiem Ratunkowym a Państwową Strażą Pożarną. W dalszej części przedstawiono wyposażenie i wyszkolenie Górskiego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego realizujących działania ratownicze na terenie powiatu żywieckiego. Wykonano również statystykę zdarzeń na obszarach górskich prowadzonych tylko przez GOPR w latach 2015 – 2020 oraz statystykę zdarzeń na obszarach górskich prowadzonych przez GOPR i PSP w latach 2015 – 2020. Przedstawiono również rodzaje poszczególnych działań ratunkowych, prowadzonych przez Górskie Ochotnicze Pogotowie Ratunkowe oraz Państwową Straż Pożarną w Żywcu na podstawie prowadzonych działań ratowniczych w latach 2015-2020 na terenie powiatu żywieckiego. Z przeprowadzonej analizy wynika, że kontakty pomiędzy GOPR a PSP są właściwe oraz przyczyniają się bezpośrednio do szybkości udzielenia pomocy osobom poszkodowanym. Wnioskiem z przeprowadzonej analizy jest intensyfikacja wspólnych ćwiczeń, integracja numerów alarmowych 985 i 601 100 300 oraz aplikacji Ratunek z Systemem Powiadamiania Ratunkowego oraz rozpowszechnianie aplikacji mobilnej Ratunek [Streszczenie Autora]
Tomasz Kołodziej ; promotor mł. bryg. dr inż. Norbert Tuśnio.
Keywords: Współdziałanie służb; Państwowa Straż Pożarna; Akcja ratownicza; Województwo śląskie