Analiza i ocena przeciwpożarowego zaopatrzenia w wodę zakładu Wielton zlokalizowanego na terenie miasta Wieluń (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Celem pracy jest analiza i ocena przeciwpożarowego zaopatrzenia w wodę zakładu Wielton w aspekcie obowiązujących przepisów prawnych. Zakres pracy obejmuje następujące zagadnienia : podstawy prawne i teoretyczne z zakresu przeciwpożarowego zaopatrzenia w wodę, charakterystyka zakładu, analiza przeciwpożarowego zaopatrzenia w wodę, ocena przeciwpożarowego zaopatrzenia w wodę, koncepcja usprawnienia przeciwpożarowego zaopatrzenia w wodę, podsumowanie i wnioski. Wprowadzeniem do pracy jest przedstawienie podstaw prawnych i teoretycznych z zakresu przeciwpożarowego zaopatrzenia w wodę. Ukazane zostały tutaj akty prawa krajowego oraz ustawodawstwo unijne. Podstawy teoretyczne obejmowały omówienie następujących aspektów : rodzaje źródeł wody do celów przeciwpożarowych, źródła uzupełniające, rodzaje sieci wodociągowych przeciwpożarowych, układy wodociągowe, pompownie przeciwpożarowe oraz instalacje wodociągowe przeciwpożarowe. Kolejna część pracy zawiera charakterystykę zakładu Wielton, a także przebieg produkcji poszczególnych komponentów i opis procesów technologicznych zachodzących w zakładzie. Wyszczególniony został proces malowania kataforetycznego oraz opis stanowiska do dynamicznych badań całopojazdowych. Przeprowadzono analizę i ocenę przeciwpożarowego zaopatrzenia wodnego zakładu Wielton zlokalizowanego w miejscowości Wieluń. Opisano sieć wodociągową, instalację hydrantów zewnętrznych oraz wewnętrznych. Przeanalizowano instalacja hydrantów na podstawie corocznych badań wydajności i ciśnienia hydrodynamicznego. Przeanalizowano sposób zabezpieczenia hal lakierni poprzez instalacje gaszenia niskociśnieniowego mgła wodną oraz opisano pompownie kontenerową przystosowaną do danej instalacji mgły wodnej. Wynikiem dokonanej analizy jest podsumowanie oraz szereg wniosków odnoszących się do przeciwpożarowego zaopatrzenia w wodę zakładu. [Streszczenie Autora]
Szymon Kolanek ; promotor prof. dr inż. Sławczo Denczew.
Keywords: Zaopatrzenie w wodę; Przedsiębiorstwo produkcyjne; Województwo łódzkie