Analiza zagrożeń pożarowych i wybuchowych oraz stosowane zabezpieczenia na instalacji produkcyjnej uszczelnień do karoserii samochodowych w wybranym zakładzie na terenie powiatu Bielskiego (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Celem pracy było określenie rodzaju zagrożeń pożarowych i wybuchowych oraz przedstawienie stosowanych zabezpieczeń na instalacji produkcyjnej uszczelnień do karoserii samochodowych. W pierwszym etapie pracy skupiono się na przybliżeniu charakterystyki zakładu oraz podziału obiektu na część biurowo - socjalną i produkcyjną. Następnie przedstawiono proces produkcji wraz z jego etapami i rozmieszczeniem poszczególnych stanowisk na terenie hali produkcyjnej. Kolejno zobrazowano charakterystykę substancji niebezpiecznych używanych w zakładzie i związków chemicznych wchodzących w ich skład. Dalszy ciąg pracy to analiza zagrożeń występujących z zakładzie w której skład miedzy innymi wchodzą punkty takie jak potencjalne źródła powstania i rozprzestrzeniania się pożaru czy klasyfikacja przestrzeni zagrożonych wybuchem. Następnym etapem było oszacowanie ryzyka pożaru i wybuchu przy użyciu metody Risc Score. Analizując jego wyniki wykazano, że większości przypadków ryzyko jest akceptowalne bądź małe. Występuje również miejsce gdzie wartość ryzyka została oszacowana jako średnie. W celu zminimalizowania prawdopodobieństwa wystąpienia oraz ograniczeniu skutków pożaru i wybuchu w zakładzie zastosowano szereg rozwiązań, a także procedur. Na podstawie pracy sformułowano wnioski które potwierdzają, że w opisywanym zakładzie istnieje realne zagrożenie pożarem oraz wybuchem – może występować codziennie. Podczas działalności firmy nie odnotowano żadnych wybuchów, a pożary jakie występowały za każdym razem były zwalczane w zarodku. Stwierdzono, że stosowane w zakładzie zabezpieczenia są wystarczające aby umożliwić jego bezpieczne funkcjonowanie. [Streszczenie Autora]
Michał Karkoszka ; promotor dr inż. Marek Woliński.
Keywords: Produkcja; Przedsiębiorstwo produkcyjne; Symulacja; Województwo śląskie