Pirometr podczerwieni jako narzędzie walki z pandemią Covid-19 (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Niniejsza praca dotyczy oceny przydatności użycia pirometrów podczerwieni podczas pandemii Covid-19. Wykorzystanie pirometrów polegało na wyznaczaniu temperatury ciała człowieka. W celu przygotowania się do przeprowadzenia własnych badań dokonano przeglądu literatury z tematyką wirusa Sars-CoV-2, temperatury ciała człowieka, zjawiska podczerwieni oraz budową i charakterystyką działania pirometrów. Ponadto dokonano charakterystyki wykorzystania pirometrów przez Straż Pożarną w związku z występującą pandemią Covid-19. Na podstawie danych statystycznych województwa małopolskiego scharakteryzowano wpływ pandemii na liczbę pirometrów. Przeprowadzono badanie własne, do którego celów stworzono wzorzec generujący ciepło z zakresu temperatur charakterystycznych dla ciała człowieka. Badania przeprowadzono w laboratorium umożliwiającym zmianę warunków otoczenia takich jak temperatura czy wiatr. W celu porównawczym w badaniach udział brały pirometry, pirometry medyczne, pirometr douszny oraz kamery termowizyjne. Dokonano analizy w celu odpowiedzi na pytanie czy ten sprzęt pomiarowy spełnia swoje zadanie jakim jest wyznaczanie temperatury ciała człowieka podczas pandemii Covid-19. Uzyskane wyniki pomiarów i ich analiza pozwoliły stwierdzić, że wpływ warunków otoczenia oraz rodzaj wykorzystanego urządzenia do wyznaczania temperatury ciała człowieka mają duży wpływ na błędne pomiary. Stwierdzono, że urządzenia, które nie są stworzone bezpośrednio w celu badania temperatury ciała człowieka a w nich pirometry nie nadają się do poprawnego wyznaczania temperatury ciała. Przeprowadzone badania pozwoliły obiektywnie stwierdzić, że prawidłowe wyznaczanie temperatury ciała człowieka bezdotykowymi urządzeniami wykorzystującymi zjawisko podczerwieni jest bardzo trudne i złożone a brak odpowiednich wytycznych w tej tematyce ze strony Państwowej Straży Pożarnej oraz państwa mogło być powodem błędnych pomiarów. [Streszczenie Autora]
Szymon Jopek ; promotor dr inż. Anna Szajewska.
Keywords: podczerwień; COVID-19