Wyznaczenie strefy zagrożenia po wycieku kwasu siarkowego na skutek rozszczelnienia zbiornika magazynowanego w zakładzie produkcyjnym (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Kwas siarkowy (VI) to substancja najczęściej stosowana w przemyśle. Wykorzystywany jest on do produkcji barwników, środków piorących, kosmetyków, włókien, nawozów sztucznych oraz środków wybuchowych. Pomimo swojego szerokiego zastosowania jest to substancja silnie toksyczna. Ze względu na to bardzo ważna jest ocena zagrożeń jakie niesie za sobą magazynowanie kwasu siarkowego (VI) W niniejszej pracy przedstawiono komputerową symulację rozprzestrzeniania się mgieł kwasu siarkowego w powietrzu przy założeniach trzech różnych scenariuszy oraz różnych wariantów pogodowych dla każdego z nich. Symulacji dokonano przy pomocy programu komputerowego ALOHA [Streszczenie Autora]
Mateusz Janus ; promotor dr hab. inż. Andrzej Polańczyk, prof. uczelni.
Keywords: Wyciek; Kwas siarkowy; Symulacja