Ocena ryzyka zawodowego strażaka jednostki ratowniczo-gaśniczej na przykładzie Komendy Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej w Prudniku (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Zawód strażaka wiąże się z narażeniem na różnego rodzaju zagrożenia. Konsekwencją narażenia na czynniki szkodliwe i niebezpieczne występujące w miejscu pracy może być wypadek przy pracy lub choroba zawodowa, w konsekwencji niezdolność do wykonywania zawodu. Głównym celem niniejszej pracy jest identyfikacja oraz ocena zagrożeń strażaka Jednostki Ratowniczo Gaśniczej na przykładzie Komendy Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej w Prudniku; określenie najczęściej występujących czynników stanowiących zagrożenie dla strażaków na służbie oraz ustalenie czy strażacy odczuwają negatywne skutki narażenia na szkodliwe czynniki podczas służby. Do celów szczegółowych należało także ustalenie opinii badanych na temat skuteczności stosowanych środków ochrony osobistej oraz ocena własnych umiejętności w zakresie czynności obejmujących udzielanie Pierwszej Pomocy. Badanie sondażowe zostało przeprowadzone na terenie Jednostki Ratowniczo- Gaśniczej przy Komendzie Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej w Prudniku. Do metod jakimi posłużono się w celu realizacji założeń niniejszej pracy należały: analiza dokumentacji, lista kontrolna, studium przypadku, metoda Risc Score oraz kwestionariusz ankiety. Ocena ryzyka zawodowego metodą Risc Score przedstawia ryzyko zawodowe na poziomie małym oraz akceptowalnym. Warunkiem jest jednak przestrzeganie procedur oraz stosowanie środków ochrony osobistej. Większość strażaków wymienia ryzyko wysokiego obciążenia stresem jako zagrożenie związane z pełnionym stanowiskiem. Niedostateczne wyszkolenie części ratowników w zakresie KPP oraz ryzyko zarażenia Covid-19 stanowią czynniki mogące dodatkowo obciążać strażaków. [Streszczenie Autora]
Czesław Aleksander Jagielnicki ; promotor dr inż. Magdalena Gikiewicz.
Keywords: Ryzyko zawodowe; Strażacy; Województwo opolskie