Możliwości wykorzystania robota IBIS w działaniach ratowniczych (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Celem pracy było sprawdzenie możliwości wykorzystania robota IBIS a także maksymalnego zasięgu roboczego dla badanych urządzeń współpracujących uwzględniając trudne warunki przestrzenne. Aby zrealizować cel niniejszej pracy wybrano trzy akcesoria współpracujące i wyznaczono minimalną szerokość i wysokość otworu, w którym urządzenia te są w stanie poprawnie wykonać swoje zadanie. Następnie zbadano możliwość wykonania czynności operacyjnych w wymierzonych otworach ustawionych na wysokości od 0 do 3,3 m oraz od 0,45 do 2,2 m w odstępach co 0,25 m. Przedstawione wyniki potwierdzają zasadność wykorzystania robota w działaniach ratowniczych a także wskazują na poprawne wykonanie opisanych czynności w warunkach przestrzennych niedostępnych dla ratownika. [Streszczenie Autora]
Krzysztof Harędza ; promotor dr Anna Dmochowska.
Keywords: Roboty i manipulatory; Akcja ratownicza