Badanie chłonności i izolacyjności cieplnej wermikulitu (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Praca jest podzielona na część teoretyczną i badawczą. W pierwszej części omówione zostały kwestie związane z sorpcyjnością i izolacyjnością. Omówiono również minerały ilaste, w tym wermikulit należący do tej grupy i jego zastosowania w przemyśle. Celem pracy było sprawdzenie masowej i objętościowej chłonności wermikulitu w trzech stopniach rozdrobnienia z wykorzystaniem trzech substancji chemicznych. Sorbatem była woda demineralizowana, ester (octan pentylu) oraz keton (butanon). Obie ciecze mają niższą gęstość jak woda. Miało to wpływ na otrzymanie też niższych wartości chłonności. Na podstawie wyników można było określić również, która ciecz najszybciej odparowuje z materiału. Drugą częścią badania było sprawdzano izolacyjność minerału. Na podstawie otrzymanych wyników wyznaczono współczynnik lambda przy użyciu równania Fouriera. Wartości porównano z tymi podawanymi przez producenta. W celu napisania pracy posłużono się literaturą tematyczną, artykułami naukowymi, ustawami. Wykorzystywano również publikacje i źródła internetowe. [Streszczenie Autora]
Sebastian Sylwester Młyński ; promotor dr Sylwia Lewicka.
Keywords: Izolacje cieplne; Materiały drewnopochodne