Wpływ czasowego zamknięcia jednostek ratowniczo-gaśniczych na terenie m. st. Warszawy na poziom bezpieczeństwa w poszczególnych obszarach chronionych (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Celem pracy było zbadanie istnienia oraz określenie wpływu czasowego za-mknięcia JRG 4i JRG SGSP na poziom bezpieczeństwa w poszczególnych obszarach chronionych podległych Komendantowi Miejskiemu PSP w Warszawie. Na wstępie przedstawiono opis okoliczności wyłączenia z funkcjonowania wspomnianych jednostek, przystąpiono do dyskusji nt. pojęcia bezpieczeństwa w ujęciu różnych autorów, a następnie zdefiniowano przyjęte kryteria oceny poziomu bezpieczeństwa oraz uzasadniono ich wybór. Kolejnym krokiem było omówienie funkcjonowania krajowego systemu ratowniczo-gaśniczego na terenie kraju i Warszawy. Po zakończeniu części teoretycznej, przystąpiono do przedstawienia metody badawczej oraz samej analizy założonego problemu badawczego. W tym celu poddano analizie statystycznej założone kryteria: czas dojazdu, czas działań ratowniczo-gaśniczych oraz ryzyko wystąpienia wypadku ze skutkiem śmiertelnym i z poszkodowanymi (rannymi). Podsumowując pracę sformułowano i przedstawiono wnioski, zaznaczając, że pozostają one obarczone dużym ryzykiem błędu, ze względu na uzyskaną małą próbę badawczą. [Streszczenie Autora]
Urszula Kajewska ; promotor dr hab. Marcin Smolarkiewicz, prof. uczelni.
Keywords: JRG; Bezpieczeństwo lokalne; Województwo mazowieckie; Warszawa (woj. mazowieckie)