Ocena współpracy strażaków Państwowej Straży Pożarnej z ratownikami Państwowego Ratownictwa Medycznego w województwie pomorskim (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Celem pracy była ocena jakości i poprawności współdziałania podmiotów PRM i PSP w województwie pomorskim. W pracy opisano elementy współpracy podczas działań ratowniczo-gaśniczych. Opisano strukturę systemu ratunkowego, wraz ze szczegółowym wykazem podmiotów ratowniczych. Województwo pomorskie zabezpiecza 21 zespołów ratownictwa medycznego typu „S'', 45 zespołów ratownictwa medycznego typu „P'', jedna załoga śmigłowca HEMS (LPR), 22 Jednostki Ratowniczo-Gaśnicze, 148 Ochotniczych Straży Pożarnych, znajdujących się w Krajowym Systemie Ratowniczo-Gaśniczym. Liczba zdarzeń ogólnych oraz liczba zdarzeń z zakresu ratownictwa medycznego, wzrasta z kolejnym rokiem kalendarzowym. Z powodu sytuacji pandemicznej w roku 2020, liczba zdarzeń izolowanych się podwoiła. Również liczba zdarzeń współdziałania ZRM i JOP zwiększyła się zauważalnie. Na podstawie przeprowadzonych badań, oceniono współdziałanie podmiotów na poziomie bardzo dobrym. Nie stwierdzono znacznych utrudnień i problemów w tym zakresie, które wpływałyby na obniżenie jakości współpracy służb ratowniczych w województwie pomorskim. [Streszczenie Autora]
Bartłomiej Mudlaff ; promotor dr inż. Stanisław Lipiński.
Keywords: Państwowa Straż Pożarna; Ratownictwo medyczne; Współdziałanie służb; Województwo pomorskie