Analiza zabezpieczenia operacyjnego powiatu legionowskiego przez podmioty z Krajowego Systemu Ratowniczo-Gaśniczego i Państwowego Ratownictwa Medycznego (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
W opracowaniu przedstawiono analizę zabezpieczenia operacyjnego jednostek ratowniczych z Krajowego Systemu Ratowniczo-Gaśniczego oraz Państwowego Ratownictwa Medycznego funkcjonujących na terenie powiatu legionowskiego w zakresie udzielania medycznych działań ratowniczych i medycznych czynności ratunkowych. Praca zawiera ocenę aktualnego stanu oraz propozycje usprawnienia organizacji oraz funkcjonowania tych systemów. Analizę przeprowadzono wykorzystując elementy planowania zabezpieczenia operacyjnego krajowego systemu ratowniczo-gaśniczego. W celu dokładniejszego ujęcia problemu wyszczególniono warunki optymistyczne oraz pesymistyczne dla podmiotów krajowego systemu ratowniczo-gaśniczego w zależności od czasu alarmowania jednostek ratowniczych. Opracowano mapy obszarów dojazdowych w czasie 8 oraz 15 minut dla jednostek ochrony przeciwpożarowej z podziałem na warunki optymistyczne oraz pesymistyczne. Wyznaczono również obszary dojazdowe w tych samych przedziałach czasu dla zespołów ratownictwa medycznego zad sponowanych w kodzie pilności pierwszym oraz drugim. Następnie stworzono mapę obszaru chronionego przez wszystkie jednostki ratownicze w czasie 8 minut dla obu warunków. W opracowaniu wykorzystano również statystyki wyjazdowe jednostek ochrony przeciwpożarowej oraz zespołów ratownictwa medycznego z 2019 roku. Z wykonanej analizy oraz oceny zabezpieczenia operacyjnego powiatu legionowskiego wynika, że jest on zabezpieczony na całym obszarze w czasie 15 minut od zadysponowania oraz w ponad połowie w czasie 8 minut, nawet w wariancie pesymistycznym. Zwrócono również uwagę na możliwość wystąpienia sytuacji wyjątkowych takich jak wypadek masowy lub awaria karetki, które mogą znacząco zmniejszyć obszar chroniony przez pewien czas. Ponadto zaprezentowano propozycję sposobów poprawy aktualnej sytuacji, poprzez zaproponowanie elementów szczegółowej analizy zabezpieczenia operacyjnego oraz zwiększenie zaawansowania ochotniczych straży pożarnych w zakresie kwalifikowanej pierwszej pomocy. [Streszczenie Autora]
Jacek Winiarek ; promotor st. kpt. dr inż. Jacek Kalinko.
Keywords: Ratownictwo medyczne; Krajowy System Ratowniczo-Gaśniczy; Województwo mazowieckie