Badanie zapalności wyrobów podłogowych według PN–EN ISO 11925–2 (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Celem pracy „Badanie zapalności wyrobów podłogowych wg PN–EN ISO 11925– 2'' było określenie klasy reakcji na ogień posadzek według wymagań dla budownictwa lądowego, morskiego oraz kolejowego, wybranych wyrobów podłogowych. Realizacja celu odbyła się poprzez przebadanie siedmiu rodzajów wyrobów podłogowych, drewnopochodnychpod: A, B, B1, C, C1, D, E, względem zapalności przy bezpośrednim działaniu pojedynczego płomienia według PN–EN ISO 11925–2 oraz wyznaczono ciepło spalania według normy PN–EN 1716. Podczas badania według PN–EN ISO 11925-2 mierzono wysokość Fs oraz obserwowano efekty towarzyszące oddziaływaniu płomienia na badany wyrobów. Na podstawie otrzymanych wyników oraz przeprowadzonej analizy zostały utworzone wnioski odnoszące się do klasyfikacji badanych wyrobów względem wymagań dla budownictwa lądowego według normy PN–EN 13501-1, morskiego według Kodeksu FTP część 5 IMO oraz kolejowego według R10 normy PN–EN 45545–2, wybranych wyrobów podłogowych. [Streszczenie Autorki]
Małgorzata Hałasa ; promotor mł. bryg. dr inż. Bożena Kukfisz.
Keywords: Palność