Analiza porównawcza wpływu wydajności na rozkład intensywności zraszania strumienia generowanego przez wybrane prądownice wodne (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Celem pracy było przeprowadzenie badań, które stanowiły podstawę do dokonania analizy porównawczej rozkładu intensywności zraszania wybranych prądownic wodnych. W rozdziale pierwszym został opisany zakres oraz cel pracy, zaś w rozdziale drugim zostały przedstawione rodzaje prądownic wodnych stosowanych w ochronie przeciwpożarowej. Z kolei w rozdziale nr 3 poruszono zagadnienia związane ze strumieniami wodnymi, jakie są możliwe do wytworzenia poprzez wybrane prądownice wodne. W rozdziale czwartym natomiast zostały zawarte informacje na temat podstawowych własności cieczy. Z kolei rozdziały: 5, 6 i 7 dotyczą podziału pożarów oraz technik operowania prądami gaśniczymi przez strażaków. W rozdziale 8 i 9 opisano prądownice, jakie zostały zastosowane podczas badań. Rozdział 10 zawiera przedstawienie celu i zakresu badań oraz opis stanowiska pomiarowego, które było użyte w trakcie badań, sprzętu badawczego oraz opis procedury badawczej. Wyniki badań oraz ich analiza zostały ujęte w przedostatnim rozdziale, z kolei rozdział ostatni, czyli 12, zawiera podsumowanie i wnioski. Wykonanie badań eksperymentalnych na wcześniej przygotowanym stanowisku pomiarowym, przy zastosowaniu 2 różnych prądownic i 2 różnych wydatków dla każdej z nich, umożliwiło dokonanie analizy uzyskanych wyników, co przełożyło się na późniejsze skonstruowanie wniosków. Zwiększenie wydatku wodnego skutkowało zarówno zwiększeniem zasięgu rzutu wody, jak i zawężeniem szerokości strumienia w przypadku obu prądownic wodnych zastosowanych podczas badań. Zadane nastawy na prądownicy, odnoszące się do wydajności cieczy, były niemożliwe do osiągnięcia przy zastosowanym ciśnieniu podczas badań, zawsze różniły się od wartości rzeczywistych. Zaobserwowano duży wpływ ciśnienia na wartość intensywności zraszania. [Streszczenie Autora]
Wojciech Grześkiewicz ; promotor mł. bryg. dr inż. Tomasz Drzymała.
Keywords: Prądownice