Optymalizacja doboru rozwiązań zamiennych na podstawie analizy bezpieczeństwa pożarowego budynku biurowego przy Alejach Jerozolimskich 91 w Warszawie (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Celem pracy magisterskiej była weryfikacja zgodności z przepisami, charakterystyka pożarowa oraz optymalizacja bezpieczeństwa pożarowego budynku biurowego przy Alejach Jerozolimskich 91 w Warszawie. Określono występujące utrudnienia związane ze specyfiką użytkowania oraz dokonano analizy warunków ochrony przeciwpożarowej, która pozwoliła na dobór optymalnych rozwiązań zamiennych przy jak najmniejszych nakładach technicznych i ekonomicznych. W pierwszym rozdziale pracy skupiono się na przedstawieniu wymagań przepisów techniczno-budowlanych i przeciwpożarowych na podstawie aktów prawnych. Przeprowadzono charakterystykę pożarową wybranego obiektu w oparciu o przedstawione wcześniej wymagania. Wymienione zostały wszystkie parametry oraz informacje potrzebne do zweryfikowania zgodności warunków technicznych występujących w budynku biurowym. Wskazano poszczególne nieprawidłowości, które były możliwe lub niemożliwe do usunięcia. Symulacja ewakuacji na podstawie standardu brytyjskiego przedstawiła występujące warunki dotyczące bezpieczeństwa ewakuacji ludzi z obiektu. Dokonana optymalizacja bezpieczeństwa pożarowego pozwoliła na zaproponowanie najkorzystniejszych metod z uwagi na kryteria ekonomiczne i techniczne. Oceniono, że zastosowanie rozwiązań zapewni bezpieczeństwo na poziomie nie niższym, niż wynikający ze spełnienia przepisów dotyczących wymagań techniczno-budowlanych przedmiotowego obiektu. Praca objęła swoim zakresem wszystkie wymagania techniczno-budowlane i przeciwpożarowe obowiązujące na terenie kraju oraz dostępne standardy europejskie i wiedzę techniczną. [Streszczenie Autora]
Przemysław Drabek ; promotor bryg. dr inż. Mariusz Pecio.
Keywords: Bezpieczeństwo pożarowe budynków; biurowce; Warszawa (woj. mazowieckie); Województwo mazowieckie