Optymalizacja doboru rozwiązań zamiennych na podstawie analizy bezpieczeństwa pożarowego Miejskiego Przedszkola nr 5 w Zambrowie (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Celem pracy dyplomowej jest optymalizacja rozwiązań zamiennych w budynku Miejskiego Przedszkola nr 5 w Zambrowie. Została ona wykonana na podstawie analizy bezpieczeństwa pożarowego przedszkola. Analizę przeprowadzono korzystając z projektu budowlanego, informacji uzyskanych od zarządcy obiektu oraz wizji lokalnej. Podczas analizy porównano stan faktyczny budynku z obowiązującymi przepisami i zwrócono szczególną uwagę na występujące niezgodności. Zostały one wyszczególnione na te, które można usunąć oraz zastąpić innymi rozwiązaniami. Optymalizacja tychże rozwiązań pozwoliła na ich odpowiedni dobór. W tym procesie za kryterium przyjęto koszt inwestycji, niezawodność i wpływ na czas ewakuacji. Czas ewakuacji przed i po wprowadzeniu zaproponowanych rozwiązań został obliczony na podstawie standardów brytyjskich PD 7974-6:2004. Norma ta pozwala na wyznaczenie wymaganego (WCBE) i dostępnego czas bezpiecznej ewakuacji (DCBE). Optymalizacja pozwoliła na ponad dwukrotne skrócenie wymaganego czasu bezpiecznej ewakuacji, przy spełnieniu założonych kryteriów [Streszczenie Autora]
Hubert Ciszewski ; promotor bryg. dr inż. Mariusz Pecio.
Keywords: Żłobki i przedszkola; Ewakuacja ludności; Województwo podlaskie