Wykorzystanie w zarządzaniu bezpieczeństwem oprogramowania wspomagającego analizę sieciową metodą „ścieżki krytycznej`` (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Celem pracy jest określenie wykorzystania oprogramowania wspomagającego analizę sieciową metodą CPM w przedsięwzięciu dotyczącym bezpieczeństwa. Praca składa się z pięciu rozdziałów. Rozdział pierwszy zawiera najważniejsze pojęcia i definicje dotyczące infrastruktury krytycznej. Opisano w nim także podstawy prawne i kryteria wyznaczania IK. Rozdział drugi zawiera ogólną charakterystykę ochrony obiektów IK. Ponadto przedstawiono graficznie elementy planu ochrony infrastruktury krytycznej. W rozdziale trzecim przybliżono problematykę analizy sieciowej oraz opisano jedną z jej metod – metodę ścieżki krytycznej. Dokonano również charakterystyki oprogramowania wspomagającego ten proces na konkretnym przykładzie oraz odniesiono się do optymalizacji decyzji w zarządzaniu bezpieczeństwem. Rozdział czwarty prezentuje studium przypadku tworzenia autorskiego Planu Ochrony Infrastruktury Krytycznej dla Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji. Przedstawiono w nim także wyniki badań własnych wykonanych przy użyciu oprogramowania WinQSB wspomagającego analizę sieciową, opierając się o dane uzyskane na podstawie własnych obserwacji autorki oraz wywiadu eksperckiego. W ostatnim rozdziale podsumowano treść pracy w postaci wniosków z każdego rozdziału. Dokonano tego na podstawie krytycznej analizy literatury przedmiotu oraz wyników przeprowadzonego badania. Odniesiono się także do założonego w metodologii problemu badawczego oraz celu. Ponadto w pracy została zamieszczona bibliografia obejmująca zestawienie opracowań zwartych, aktów prawnych i norm oraz źródeł internetowych, które posłużyły jako źródła informacji. [Streszczenie Autora]
Dominika Bujak ; promotor dr inż. Magdalena Gikiewicz.
Keywords: Infrastruktura krytyczna