Wpływ przyznanych dotacji dla wybranych jednostek OSP na zabezpieczenie rejonu operacyjnego na podstawie powiatu sławieńskiego w latach 2017-2020 (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Praca dyplomowa polegała na analizie wpływu dotacji pozyskanych przez OSP na poziom zabezpieczenia operacyjnego rejonu powiatu sławieńskiego w latach 2017 - 2020. Celem pracy było wskazanie roli i znaczenia przyznanych jednostkom OSP dotacji w zakresie zwiększenia potencjału bojowego w aspekcie efektywności poziomu zabezpieczenia operacyjnego rejonu powiatu sławieńskiego. Omówiona została terminologia kluczowych pojęć w zakresie opracowywanej tematyki. Praca objęła swoim zakresem zestawienie przyznanych dotacji dla jednostek OSP w badanym okresie. Wskazano sposób rozliczenia dotacji oraz udział instytucji zewnętrznych w zabezpieczeniu finansowym. Dokonano także analizy zabezpieczenia operacyjnego rejonu powiatu sławieńskiego. Opracowanie wzbogacono o wyniki ankiety badawczej przeprowadzonej wśród członków OSP na terenie powiatu sławieńskiego. Podano również propozycje wdrożenia działań mających na celu dofinansowanie jednostek OSP w aspekcie poprawy bezpieczeństwa społeczności lokalnej powiatu. Po zestawieniu wyników przeprowadzonej analizy wykonano spis wniosków. Główne z nich to: - głównym źródłem finansowania badanych jednostek OSP były budżety gmin oraz środki z budżetu państwa: dotacje KSRG a także dotacje MSWiA. Pozostałe środki, którymi dysponowały OSP pochodziły m.in. z funduszy ochrony środowiska i gospodarki wodnej, zakładów ubezpieczeń, Funduszu Pomocy Pokrzywdzonym oraz Pomocy Postpenitencjarnej - Funduszu Sprawiedliwości; - wymienione wyżej źródła finansowania dowodzą aktywności i zaangażowania badanych jednostek OSP w zakresie pozyskiwania środków na rozwój ich działalności; - aplikowanie o środki, realizacja zadania zgodnie z zwartą umową, wydatkowanie otrzymanej dotacji na ściśle określony cel, a także złożenie sprawozdania z realizacji zadania wymaga przestrzegania przez jednostkę OSP odpowiednich procedur i terminów; - analiza dokumentów związanych z udzieleniem dotacji KSRG czy dotacji MSWiA stanowi podstawę do uznania, że właściwie rozpoznano potrzeby sprzętowe, szkoleniowe i logistyczne jednostek OSP, którym udzielono dofinansowania na działalność statutową [Streszczenie Autora]
Jan Milczarek ; promotor mł. bryg. dr Aneta Kułakowska.
Keywords: Bezpieczeństwo lokalne; Dotacja; Województwo zachodniopomorskie