Analiza zabezpieczenia przeciwpożarowego wybranego procesu produkcyjnego (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Praca magisterska pod tytułem „Analiza zabezpieczenia przeciwpożarowego wybranego procesu produkcyjnego’’. Celem pracy było sprawdzenie stosowanych urządzeń przeciwpożarowych obecnie stosowanych w procesie technologicznym malowania proszkowego w lakierni. W pracy opisano proces technologiczny wraz z zidentyfikowaniem zagrożeń, które mogą pojawić się podczas produkcji. Określono gęstość obciążeniowego dla strefy, w której zlokalizowana jest lakiernia, określono strefy pożarowe oraz strefy zagrożenia wybuchem. Na podstawie analizy stwierdzono, że w obiekcie, należy poprawić czytelność ewakuacji. Zastosowanie w budynku oświetlenia awaryjnego – ewakuacyjnego, pozwoli na bezpieczną ewakuację oraz łatwe zlokalizowanie i użycie sprzętu pożarowego i sprzętu bezpieczeństwa. Aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia zagrożenia pożarowego, należy odpowiednio oznakować drogi ewakuacyjne, przeszkolić pracowników z instrukcji dotyczących pracy w strefach zagrożonych wybuchem. Ponadto na podstawie przeprowadzonej analizy stwierdzono konieczność przeszkolenia pracowników z dokumentu zabezpieczenia przed wybuchem. W rozwiązaniach docelowych zainstalowanie instalacji tryskaczowej oraz klap dymowych. [Streszczenie Autora]
Patrycja Miksa ; promotor st. bryg. w st. spocz. dr inż. Sylwester Kieliszek.
Keywords: Bezpieczeństwo pożarowe budynków; Farby i lakiery; Procesy produkcyjne; Łódź (woj. łódzkie); Województwo łódzkie