Analiza działań ratowniczych podczas katastrof budowlanych (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Celem pracy była analiza wybranych katastrof budowlanych pod względem działań PSP. Zawiera definicję oraz akty prawne dotyczące katastrof budowlanych, a także służb oraz systemów rządowych za nie odpowiedzialnych. Zbiór statystyk występowania katastrof budowlanych w Polsce oraz dokładny opis struktur PSP oraz SGPR związanych z interwencjami podczas katastrof. Zamieszczone podsumowanie ma na celu poprawę bezpieczeństwa obywateli oraz usprawnienie działań służb interwencyjnych. [Streszczenie Autora]
Filip Mielczarek ; promotor mł. bryg. dr hab. inż. Paweł Ogrodnik, prof. uczelni.
Keywords: Katastrofy budowlane; Akcja ratownicza