Ocena zagrożeń jakie niosą osady wyniesione na umundurowaniu i ciele strażaka po akcji ratowniczo-gaśniczej (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Celem pracy było przeanalizowanie zagrożeń chemicznych w odniesieniu do osadów wyniesionych na umundurowaniu i ciele strażaka po akcji gaśniczej i przygotowaniu wskazówek, które pomogą wesprzeć działanie krajowych służb. Miało to na celu uświadomienie ryzyka, które nie kończy się na miejscu akcji, a wręcz przeciwnie, oddziaływanie na emisję szkodliwych substancji z wyniesionym osadem emituje szereg kancerogennych i mutagennych substancji. Zidentyfikowano kilka szkodliwych substancji takich jak aceton, ftalan didecylu oraz kilka wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych. WWA są związkami powszechnie występującymi w powietrzu oraz szkodliwie oddziaływującymi na zdrowie. Z racji, iż funkcjonariusze straży pożarnej są grupą zawodową szczególnie narażoną tą grupę związków, badania zostały wykonane w dwóch wariantach. Pierwszy pomiar dokonano z osadu zebranego z umundurowania strażaka po pożarze. Drugi wariant wykonano spalając przykładowe próbki wyposażenia pokoju sypialnego. W części teoretycznej pracy zawarto podstawowe informacje dotyczące szeregu szkodliwych substancji ich charakterystykę, właściwości, sposób powstawania, źródła emisji oraz wpływ na zdrowie, a także formy ograniczenia oddziaływania i zapobiegania przed nimi. W części badawczej opisano przebieg badań, metodykę oraz ich miejsce (JRG Bytom, laboratorium SGSP, laboratorium Badań Środowiskowych Wydziału Chemicznego w Politechnice Warszawskiej). W końcowej części pracy przeanalizowano wyniki oraz podsumowano wnioski. [Streszczenie Autora]
Mateusz Kurek ; promotor dr inż Anna Górska.
Keywords: Substancje niebezpieczne i szkodliwe; Akcja ratowniczo-gaśnicza