Pożary instalacji fotowoltaicznych - analiza przypadku (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Celem niniejszej pracy inżynierskiej była analiza jednego przypadku pożaru instalacji fotowoltaicznej. W pierwszej części niniejszej pracy zostało przedstawione czym jest pożar, a także poruszono pojęcia z zakresu sposobów gaszenia pożarów oraz środków ochrony indywidualnej jakie mają na swoim wyposażeniu strażacy Jednostek Ochrony Przeciwpożarowej. W drugiej analitycznej części pracy pod lupę została wzięta zasada działania fotoogniawa, a także sposób połączeń modułów fotowoltaicznych. Na końcu tej części przeanalizowano przypadek pożaru instalacji fotowoltaicznej. [Streszczenie Autora]
Łukasz Wydrzyński ; promotor dr inż. Agnieszka Górska.
Keywords: Fotowoltaika; Pożary; Województwo wielkopolskie