Projekt wspornika progowego stosowanego w ratownictwie technicznym (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Celem pracy było zaprojektowanie wspornika progowego, który jest narzędziem używanym przez strażaków do ratownictwa technicznego. Podczas realizacji projektu scharakteryzowano narzędzia współpracujące ze wspornikiem oraz przedstawiono jego zastosowanie w ratownictwie technicznym. Ponadto opisano cały proces projektowania części. Model wspornika wykonano w programie do komputerowego wspomagania projektowania o nazwie Autodesk Inventor Professional 2020. Następnie dokonano statycznej analizy naprężeń w zaprojektowanym modelu wspornika progowego metodą elementów skończonych. Na podstawie wyników maksymalnego naprężenia w konstrukcji obliczono współczynnik bezpieczeństwa i porównano go z wymaganym W ramach projektu sporządzono również dokumentacje rysunkową umożliwiającą wykonanie projektu. Na podstawie realizacji całego procesu projektowania wysunięto wnioski. [Streszczenie Autora]
Daniel Wolański ; promotor bryg. dr inż. Renata Kamocka-Bronisz.
Keywords: Ratownictwo techniczne; sprzęt ratownictwa technicznego