Analiza zabezpieczenia operacyjnego kompleksu leśnego na przykładzie Puszczy Białowieskiej (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Celem pracy jest analiza potencjału ratowniczego powiatu hajnowskiego oraz województwa podlaskiego w kontekście zabezpieczenia pożarowego Puszczy Białowieskiej. W pracy przedstawiona jest tematyka ochrony przeciwpożarowej lasów. Omówione jest zagrożenie pożarowe na obszarach leśnych oraz statystki pożarowe z poprzednich lat. Szczegółowo opisane są poszczególne przepisy oraz wymagania z zakresu bezpieczeństwa pożarowego stawiane kompleksom leśnym. Zakres pracy zawiera charakterystykę Puszczy Białowieskiej oraz omówienie problematyki nagromadzenia martwego drewna w tej Puszczy. Poddany analizie został stan zabezpieczenia pożarowego Puszczy Białowieskiej oraz czy spełnia ona stawiane wymagania w tym zakresie. W pracy ukazano potencjał ratowniczy powiatu hajnowskiego oraz województwa podlaskiego. Omówiono taktykę działań gaśniczych na obszarach leśnych oraz przedstawiono przykładowe scenariusze pożarowe. W każdym z nich określono czy potencjał ratowniczy powiatu hajnowskiego jest wystarczający. [Streszczenie Autora]
Damian Puc ; promotor mł. bryg. dr inż. Marcin Anszczak.
Keywords: Ochrona przeciwpożarowa; Pożary lasów; Województwo podlaskie; Białowieski Park Narodowy (obszar)