Wpływ rodzaju sorbatu na zdolność sorpcyjną materiałów polimerowych (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Głównym celem pracy był problem związany z rodzajem użytego sorbentu w zależności od klasyfikacji substancji niebezpiecznej oraz doboru właściwego materiału chłonącego w działaniach jednostek ochrony przeciwpożarowej. W części teoretycznej zostały zawarte informacje na temat budowy, wymagań prawnych, charakterystyki, wykorzystania, doboru oraz utylizacji sorbentów. Rozdział zakończono podaniem statystyk związanych z działaniem Państwowej Straży Pożarnej. W części badawczej wyjaśniono metody wyznaczania chłonności, przedstawiono krótką charakterystykę i opis używanych sorbentów: Merck, Unisafe, Nonaqua, włóknina sorbentowa, rękaw sorbentowy oraz badanych sorbatów: nafta, denaturat, rozcieńczalnik, benzyna, olej napędowy, płyn do chłodnic. W badaniach do obliczenia maksymalnej chłonności posługiwano się metodą Westinghouse'a. W celu porównania stosowanych produktów w badaniu zastosowano wykresy oraz tabele. Aby dokonać najlepszego wyboru przedstawiono ceny kosztów zebrania sorbentu oraz ilości powstałego odpadu. Przeprowadzone badania chłonności, wyceny oraz wszelkie właściwości badanych materiałów sorpcyjnych pokazały, iż najbardziej odpowiednim sorbentem użytym w działaniach ratowniczych jednostek ochrony przeciwpożarowej jest włóknina sorbentowa. Zaraz po niej skutecznym rozwiązaniem okazał się rękaw sorbentowy, który jest dobrą alternatywą. [Streszczenie Autora]
Jakub Pryczkowski ; promotor dr hab. inż. Ewa Rudnik, prof. SGSP.
Keywords: Sorbenty; Substancje niebezpieczne i szkodliwe