Analiza wykorzystania termowizji w akcjach ratowniczo-gaśniczych szkolnej JRG SGSP (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Celem pracy inżynierskiej o temacie „Analiza wykorzystania termowizji w akcjach ratowniczo-gaśniczych szkolnej JRG SGSP'' było zebranie informacji, opisanie i analiza wykorzystania urządzeń termograficznych od ich początków do czasów obecnych. Poprzez bezpośredni kontakt ze Szkołą Główną Służby Pożarniczej przegląd można określi jako jeden z najbogatszych w całym kraju. Poświęcono uwagę tematom takim jak początki powstania technologii termowizji, podstawowe prawa jak i ograniczenia niezbędne do prawidłowego zrozumienia tych urządzeń. Przedstawiono również kompletny spis urządzeń obecnie stosowanych na szkolnej JRG SGSP wraz z ich opisem i nakreśleniem mocnych oraz słabych stron. Pochylono się nad analizą ich nietypowych zastosowań podczas akcji ratowniczo-gaśniczych jak i poza nim. Na podstawie przeglądu nowoczesnych rozwiązań oferowanych przez producentów, zaproponowano dalszy kierunek rozwoju i zakupów dokonywanych urządzeń do jednostek ochrony przeciwpożarowej. [Streszczenie Autora]
Adrian Piskowski ; promotor dr hab. Janusz Rybiński, prof. SGSP.
Keywords: Termowizja i termografia; JRG; Województwo mazowieckie; Warszawa (woj. mazowieckie)