Badanie zdolności wnikania wodnych roztworów środków pianotwórczych w struktury porowate (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Problematyką niniejszej pracy była ocena możliwości zwiększania skuteczności gaszenia pożarów materiałów stałych. Materiały porowate mogą sprawiać trudność w gaszeniu pożaru, ze względu na słabą zdolność wody do wnikania w ich strukturę. Celem pracy było zbadanie wnikania wody i wodnych roztworów w materiały porowate. W tym celu przeprowadzono szereg doświadczeń związanych z przedmiotem pracy. Pracę podzielono na część teoretyczną i część badawczą. Część teoretyczna polegała na analizie literatury przedmiotu. Zamieszczono w niej ogólne informacje na temat pożarów z wyszczególnieniem problematyki pożarów grupy A. Następnie scharakteryzowano środki gaśnicze wykorzystywane do pożarów materiałów stałych. Ostatnim fragmentem tej części był opis środków pianotwórczych oraz zwilżaczy. Część badawcza polegała na przeprowadzeniu badań zdolności wnikania wody i wodnych roztworów środków powierzchniowo czynnych w materiały porowate. Do wykonania próbek wykorzystano brykiet drzewny oraz brykiet torfowy, a także pelet drzewny i węgiel kamienny w postaci ekogroszku. Następnie przeprowadzono badania dwoma metodami. Pierwsza z nich polegała na polewaniu próbek wodą lub wodnym roztworem i sprawdzaniu przyrostu masy tych materiałów. Natomiast druga metoda polegała na badaniu przyrostu masy próbki włożonej do pojemnika z wodą lub wodnym roztworem na określony czas. Kolejnym krokiem było przeprowadzenie analizy wyników badań. Przeprowadzone badania potwierdzają poprawę zdolności gaśniczej wody po dodaniu do niej dodatków w postaci środków powierzchniowoczynnych. Stwierdzono również polepszenie zdolności zwilżających i penetrujących wody. [Streszczenie Autora]
Martin Kroker ; promotor bryg. dr inż. Bernard Król.
Keywords: Pożary grupy A; Środki gaśnicze pianotwórcze; Gaszenie pożarów