Analiza zagrożeń i ocena warunków bezpieczeństwa pożarowego w wybranym budynku produkcyjnym na terenie powiatu ostrołęckiego (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Powodem podjęcia tematu bezpieczeństwa pożarowego w zakładzie zajmującym produkcją opakowań tekturowych były pożary obiektów budowlanych o podobnym przeznaczeniu. Celem pracy jest przeprowadzenie analizy zakładu produkcyjnego pod kątem zastosowanych rozwiązań budowlanych, systemów ochrony przeciwpożarowej oraz ogólnej organizacji bezpieczeństwa na jego terenie. Rozważania te mają za zadanie znalezienie ewentualnych uchybień, zaproponowanie poprawy zainstalowanych systemów ochrony, aby zmniejszyć ryzyko powstania zagrożenia. Opisywany zakład znajduje się w mieście Ostrołęka, w dzielnicy przemysłowej na działce o powierzchni 2,014 ha. Całkowita powierzchnia zakładu wynosi 7120 m2. Podzielony jest on na dwie strefy pożarowe: strefę socjalno-biurową będącej w KZL ZLIII o pow. 528 m2 oraz strefę produkcyjno-magazynową o pow. 6592 m2. Budynek znajduje się w grupie budynków niskich. Strefa socjalno-biurowa ma dwie kondygnacje. Część produkcyjno-magazynowa podzielona jest na trzy części: zakład produkcji opakowań, drukarnię oraz magazyn główny. Przedstawiony został proces technologiczny produkcji opakowań tekturowych. Na terenie zakładu nie znajdują się żadne substancje łatwopalne poza farbą używaną w procesie drukarskim. W toku pracy obiekt został poddany w całości dogłębnej analizie zastosowanych rozwiązań, po czym konfrontowanybył on z przepisami litery prawa. Na początku ocenie została strona budowlana obiektu, gdzie zastosowane materiały oraz rozwiązania spełniają wymagania zadane dla klas odporności pożarowej każdej ze stref (klasy D, w części socjalno-biurowej oraz klasa E w części PM). Następnie przeanalizowane zostały zastosowane systemy ochrony przeciwpożarowej, a także warunki ewakuacji na terenie zakładu. Obiekt spełnia wymagania dotyczące oraz ewakuacji, a zastosowane systemy przeciwpożarowe są zainstalowane w przemyślany sposób (mimo, że niektóre z nich nie są wymagane). W sytuacji wystąpienia zagrożenia zostały sporządzone instrukcje, mające na celu usprawnić działanie alarmowania oraz zmniejszyć ryzyko dla pracowników zakładu. Sporządzona została przykładowa akcja gaśnicza na terenie zakładu, wraz z propozycjami PCW oraz trudnościami jakie na podstawie analizy zdarzenia w szczecineckim zakładzie OPAK udało się zauważyć. Podsumowując, praca dyplomowa została napisana w celu zmniejszenia ryzyka wystąpienia zagrożenia pożarowego na terenie zakładu, uświadomienia zarządcy entualnych uchybień, aby podnieść bezpieczeństwo pracowników na jego terenie. [Streszczenie Autora]
Konrad Kotowski ; promotor st. kpt. dr inż. Sylwia Boroń.
Keywords: obiekty przemysłowe; Zakłady przemysłowe; Bezpieczeństwo pożarowe budynków; Województwo mazowieckie