Analiza produktów rozkładu termicznego pianki poliuretanowej (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Pianki poliuretanowe są mają szerokie zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu, jednak najczęściej są stosowane w budownictwie oraz przemyśle meblarskim. Możliwość ich przetwórstwa w miękkie lub sztywne formy sprawia, że są uniwersalne. Jednak ich właściwości termiczne nie należą do najbardziej pożądanych. Są łatwopalne, a podczas ich rozpadu termicznego powstają toksyczne produkty takie jak tlenek węgla i cyjanowodór. W pracy omówiono właściwości poliuretanów oraz ich rozpad termiczny w celu oceny toksyczności pianek poliuretanowych w warunkach pożarowych. Dokonano przeglądu produktów wytworzonych podczas spalania pianki poliuretanowej w warunkach tlenowych. Ilość generowanych toksycznych substancji takich jak NO2 i HCN jest zależna bezpośrednio od temperatury w jakiej pianka ulega spalaniu. W pracy inżynierskiej skupiono się na określeniu wpływu temperatury na skład jakościowy i ilościowy produktów rozkładu PUR. Przeprowadzono badania TG/DSC z wykorzystaniem termograwimetru STA F5 Jupiter firmy Netzsch przy szybkości ogrzewania 10 K/min oraz oraz przepływie gazu nośnego 70 ml/min. Ponadto przeprowadzono analizę otrzymanych widm FT-IR. Dokonano również oznaczenia emisji właściwej produktów rozkładu pianki poliuretanowej przy użyciu pieca do spalania tworzyw sztucznych TOP 60 firmy Nabertherm połączonego z analizatorem GASMET DX-4010. Pomiary przeprowadzono dwukrotnie w trzech różnych temperaturach: 300, 400 i 500°C. Uzyskane wyniki badań pozwoliły stwierdzić, że rozkład termiczny pianek poliuretanowych jest procesem wieloetapowym, a ilość toksycznych produktów rozkładu wzrasta wraz ze wzrostem temperatury spalania. [Streszczenie Autora]
Jakub Kot ; promotor bryg. dr inż. Małgorzata Majder-Łopatka.
Keywords: Rozkład termiczny; Pianki poliuretanowe